Overzicht 10 jaar GT3: 2013

The GT3 Years in Review: 2013

Voor wie de hele race van nabij volgde is de editie 2013 nog altijd één van de hoogtepunten uit de geschiedenis van de TotalEnergies 24 Hours of Spa. Wie de details van die race van wat dichterbij bekijkt, zal snel begrijpen waarom.

Weinigen hadden voor de start de #84 Mercedes-Benz SLS AMG als potentiële winnaar aangeduid, maar toch wist de bolide van HTP Motorsport het Duitse merk een eerste zege in Spa sinds 1964 te bezorgen. Records sneuvelden toen Maxi Buhk de jongste winnaar ooit werd, en Bernd Schneider de grootste periode tussen twee opeenvolgende overwinningen neerzette, na eerder al in 1989 te hebben gezegevierd.

Met 65 starters blijf de deelnemerslijst groot en stabiel, en met 564 ronden werd er een nieuw afstandsrecord voor het GT3-tijdperk vastgelegd. Het Superpole werd een jaar na zijn geplande debuut geïntroduceerd, en zorgde er voor dat Pro-Am wagens de hele eerste startrij bezetten. De race begon uiterst dramatisch, toen Alessandro Pier Guidi al bij de eerste doortocht op de Raidillon zijn Ferrari achterstevoren zette, vlak voor het hele aanstormende veld. Hoeft het dan te verbazen dat de editie 2013 zovelen is bijgebleven?

In de aanvangsfase van de wedstrijd wierp Marc VDS zich met zijn BMW’s als een serieuze zegekandidaat op, iets wat in latere edities werd bevestigd. Uiteindelijk draaide de wedstrijd uit op een duel tussen de #84 HTP Mercedes en de #150 Manthey Racing Porsche. Eerstgenoemde reed zich op zondagmorgen naar de eerste plaats, en speelde dan geregeld haasje-over met de bolide van Manthey Racing. Schneider plaatste dan een beslissend inhaalmanoeuvre, waarna de Porsche wegdeemsterde.

AF Corse won voor het tweede opeenvolgende jaar de Pro-Am categorie, en finishte ook opnieuw als vijfde algemeen, zij het met een volledig ander rijderskwartet in zijn Ferrari. Het Steigerende Paardje zegevierde ook in de Gentleman Trophy, dankzij het ASP team van Jerôme Policand.